Vliegen naar Mauritius

Mauritius ligt hemelsbreed gemeten ongeveer 9500 kilometer van Amsterdam. Mauritius is een eiland, waardoor er slechts twee manieren zijn om naar deze bestemming te reizen: door de lucht of over het water. Via de weg is geen optie, omdat er geen veerboten varen van het Afrikaanse vasteland richting Mauritius. De meeste mensen reizen met het vliegtuig naar Mauritius. Er bestaat echter ook een mogelijkheid om Mauritius per cruiseschip aan te doen. Er zijn verschillende cruises in het zuidoosten van Afrika die ook aanmeren in Port Louis, de hoofdstad van Mauritius.

Vliegen naar Mauritius

Sinds eind 2017 vliegt KLM rechtstreeks vanaf Amsterdam naar Mauritius. Dat doen ze dankzij een samenwerking met Air Mauritius, die in het zomerseizoen de luchtverbinding tussen Mauritius en Amsterdam zullen verzorgen. Daarmee is er na vele jaren een einde aan het tijdperk waarin je alleen maar met een overstap naar Mauritius kon vliegen. Daarnaast blijven er natuurlijk ook nog mogelijkheden om met een overstap naar Mauritius te vliegen. Redelijk wat mensen die vanuit Nederland naar Mauritius vliegen doen dat met Emirates (overstappen in Dubai) of met een combinatie van KLM, Air France en Air Mauritius. Je hebt in dat geval een overstap in Parijs op luchthaven Paris Charles de Gaulle (CDG).

Inmiddels is bekend dat met ingang van het winterseizoen 2019/2020 KLM en Air Mauritius niet meer rechtstreeks tussen Amsterdam en Mauritius zullen vliegen. Vanaf eind oktober 2019 vlieg je met een overstap op Parijs als je een KLM-ticket naar Mauritius boekt.

Minder gebruikte routes maar die je zeker ook kunt bekijken zijn via Londen met British Airways (let op, soms is er ook een overstap op Johannesburg), met South African Airways (overstappen in ieder geval in Zuid-Afrika) en met het Duitse Lufthansa (overstappen in Duitsland en vaak ook in Zuid-Afrika).

arrivals

Als je met Emirates naar Mauritius vliegt dan moet je weten dat er zowel voor de heen- als voor de terugweg meerdere schema-opties mogelijk zijn. De snelste routes hebben een wachttijd van 3 tot 4 uur tussen de twee vluchten. Lang genoeg om rustig naar de gate te gaan, maar te kort voor een uitstapje in Dubai. Dit is wel de snelste manier om met Emirates in Mauritius (en terug) te komen. Er zijn ook routes met een langere overstap, zodat je in totaal 23 tot 30 uur onderweg bent. Je hebt dan een overstap van ruim tien uur op de heenweg en 9 tot maar liefst 16 uur op de terugweg. Die route op de terugweg biedt je de mogelijkheid om Dubai in één dag te verkennen. Veel mensen doen dat dan ook.

De prijzen voor vliegtickets naar Mauritius beginnen gemiddeld zo rond de duizend euro per persoon inclusief alle belastingen en toeslagen. Niet zelden heeft Emirates speciale aanbiedingen voor vliegtickets naar Mauritius. Prijzen zo tussen de 700 en 800 euro moeten dan mogelijk zijn. KLM/Air France heeft ook geregeld aanbiedingen richting Mauritius. Let hierbij vooral op de KLM Real Deal Dagen, maar ook op tussentijdse aanbiedingen die KLM via nieuwsbrieven en social media verspreidt.

Vluchtduur

Als je met een overstap naar Mauritius vliegt dan doe je er minstens zo’n 15 tot 17 uur over. Rechtstreeks gaat een stukje sneller. Je moet dan rekenen op een vluchtduur die tussen de 11 en 12 uur ligt. Normaal gesproken is de heenvlucht een nachtvlucht.

Geboekt bij een touroperator?

Als je bij TUI of Kras een vakantie naar Mauritius geboekt hebt dan is de kans zeer groot dat je met KLM naar Mauritius vliegt. Totdat KLM op Mauritius ging vliegen gebruikte TUI Emirates als partner (inclusief een overstap in Dubai). Hoewel TUI een vrij grote eigen vloot heeft zetten zij hun vliegtuigen niet in op vliegroutes naar Mauritius. Als je bij Neckermann geboekt hebt dan is de kans vrij reëel dat je via Duitsland (Frankfurt) naar Mauritius vliegt. Neckermann is eigendom van reisgigant Thomas Cook, die ook eigenaar is van luchtvaartmaatschappij Condor. Je vliegt daarom hoogstwaarschijnlijk eerst met Lufthansa van Amsterdam naar Frankfurt om vervolgens met Condor door te vliegen naar Mauritius.

Sir Seewoosagur Ramgoolam International Airport

De internationale luchthaven van Mauritius heet Sir Seewoosagur Ramgoolam International Airport. Dat is een hele mond vol, toch! Wie Afrikaanse luchthavens gewend is die zal door het vliegveld van Mauritius aangenaam verrast zijn. Na je landing kom je terecht in een modern, schoon en efficiënt terminalgebouw. Nadat je door de douane geweest bent ga je eerst nog langs de gezondheidsinspectie waar je de eerder ingevulde gezondheidsverklaring afgeeft (die heb je als het goed is in het vliegtuig ontvangen). Onopgemerkt word je gezicht ook op warmte-uitstraling gescand om zo te kijken of je mogelijk koorts hebt. Als het goed is loop je daarna vrij snel door naar de bagagebanden. Ook de bagageafhandeling gaat vaak opvallend soepel hier op Mauritius. Enige vertraging kan voorkomen als er meerdere vluchten uit Europa kort achter elkaar op Mauritius geland zijn.

Zodra je de douane gepasseerd ben kom je eerst nog bij de welkomstbalies van touroperators en excursiebureau’s. Als je een pakketreis hebt geboekt dan zal de lokale vertegenwoordiging je hier welkom heten en je verder helpen naar je transport. Je vervolgens met een taxi of minibusje naar je accommodatie op Mauritius gebracht worden.

Heb je geen pakketreis met transport van en naar de luchthaven geboekt dan zul je dat zelf moeten regelen. Je hebt twee opties: met de taxi gaan of een auto huren. Als je een taxi neemt spreek dan duidelijk vooraf een prijs af. Een maximaal tarief voor de verst weg gelegen hotels (in het noorden) is ongeveer 1000 tot 1400 roepies. De reistijd bedraagt in dat geval tot zo’n anderhalf uur. Zit je zuidelijker dan zijn de prijzen lager en is de reistijd korter.

Sir Seewoosagur Ramgoolam International Airport

Een auto huren op Mauritius

Een auto op Mauritius huren is gemiddeld duurder dan wat je op een Europese vakantiebestemming kwijt bent. Vooral als je een grotere auto wilt hebben merk je dat. De hogere prijzen zullen heus wat te maken hebben met de verzekeringspremies op Mauritius. Meer risico betekent meer schade en dus hogere verzekeringspremies. In het geval van Mauritius is een all-risk verzekering zonder eigen risico aan te bevelen. Een ongeluk zit hier in een klein hoekje.

Wij gebruiken zelf altijd Sunny Cars om een auto te huren. Sunny Cars is al jarenlang actief op de Nederlandse markt als verhuurbedrijf voor auto’s op vakantiebestemmingen waaronder Mauritius. Zij werken alleen maar samen met lokale partners die aan de hoogste kwaliteitseisen voldoen. Zo mag je van Sunny Cars een aantal dingen verwachten:
• Autohuur is altijd met all-inclusive verzekering. Je hoeft dus geen extra verzekeringen af te sluiten.
• Maak je schade? Sunny Cars betaalt je je eigen risico terug. In feite heb je dus geen eigen risico.
• Je betaalt geen reserveringskosten of creditcardkosten.
• Een duidelijk tankbeleid zonder verplichte afname van een te dure volle tank brandstof.
• 24 uur per dag support via een Nederlandstalig noodnummer.
• Banden, onderkant auto en glas zijn altijd meeverzekerd.

Bij andere aanbieders is het afwachten of je tegen dezelfde voorwaarden kunt huren en of de prijzen transparant zijn. Je kunt de auto ophalen en inleveren op de luchthaven, maar het is ook mogelijk om een huurauto bij je hotel af te laten leveren en weer op te laten halen. Dat is wel net zo handig als je slechts voor één of enkele dagen een huurauto wilt gebruiken.

Bekijk de huurauto’s op Mauritius bij Sunny Cars

Een auto huren op Mauritius