Reizen naar Mauritius

Mauritius ligt hemelsbreed gemeten ongeveer 9500 kilometer van Amsterdam. Mauritius is een eiland, waardoor er slechts twee manieren zijn om naar deze bestemming te reizen: door de lucht of over het water. Via de weg is geen optie, omdat er geen veerboten varen van het Afrikaanse vasteland richting Mauritius. De meeste mensen reizen met het vliegtuig naar Mauritius. Er bestaat echter ook een mogelijkheid om Mauritius per cruiseschip aan te doen. Er zijn verschillende cruises in het zuidoosten van Afrika die ook aanmeren in Port Louis, de hoofdstad van Mauritius.

Op deze pagina lees je alles over reizen naar Mauritius en hoe je je kunt verplaatsen als je eenmaal op dit prachtige eiland  gearriveerd bent.

Mauritius bezienswaardigheden

Een vakantie op Mauritius betekent vooral zon, zee en strand. Er zijn echter ook leuke bezienswaardigheden om te zien en excursies om te ondernemen.
De site top10bezienswaardigheden.nl heeft de hotspots van Mauritius op een rijtje gezet:
Mauritius bezienswaardigheden top 10

Vliegen naar Mauritius

Sinds eind 2017 vliegt KLM rechtstreeks vanaf Amsterdam naar Mauritius. Dat doen ze dankzij een samenwerking met Air Mauritius, die in het zomerseizoen de luchtverbinding tussen Mauritius en Amsterdam zullen verzorgen. Daarmee is er na vele jaren een einde aan het tijdperk waarin je alleen maar met een overstap naar Mauritius kon vliegen. Daarnaast blijven er natuurlijk ook nog mogelijkheden om met een overstap naar Mauritius te vliegen. Redelijk wat mensen die vanuit Nederland naar Mauritius vliegen doen dat met Emirates (overstappen in Dubai) of met een combinatie van KLM, Air France en Air Mauritius. Je hebt in dat geval een overstap in Parijs op luchthaven Paris Charles de Gaulle (CDG).
Minder gebruikte routes maar die je zeker ook kunt bekijken zijn via Londen met British Airways (let op, soms is er ook een overstap op Johannesburg), met South African Airways (overstappen in ieder geval in Zuid-Afrika) en met het Duitse Lufthansa (overstappen in Duitsland en vaak ook in Zuid-Afrika).

Als je met Emirates naar Mauritius vliegt dan moet je weten dat er zowel voor de heen- als voor de terugweg meerdere schema-opties mogelijk zijn. De snelste routes hebben een wachttijd van 3 tot 4 uur tussen de twee vluchten. Lang genoeg om rustig naar de gate te gaan, maar te kort voor een uitstapje in Dubai. Dit is wel de snelste manier om met Emirates in Mauritius (en terug) te komen. Er zijn ook routes met een langere overstap, zodat je in totaal 23 tot 30 uur onderweg bent. Je hebt dan een overstap van ruim tien uur op de heenweg en 9 tot maar liefst 16 uur op de terugweg. Die route op de terugweg biedt je de mogelijkheid om Dubai in één dag te verkennen. Veel mensen doen dat dan ook.

De prijzen voor vliegtickets naar Mauritius beginnen gemiddeld zo rond de duizend euro per persoon inclusief alle belastingen en toeslagen. Niet zelden heeft Emirates speciale aanbiedingen voor vliegtickets naar Mauritius. Prijzen zo tussen de 700 en 800 euro moeten dan mogelijk zijn. KLM/Air France heeft ook geregeld aanbiedingen richting Mauritius. Let hierbij vooral op de KLM Werelddealweken, maar ook op tussentijdse aanbiedingen die KLM via nieuwsbrieven en social media verspreidt.

Vluchtduur

Als je met een overstap naar Mauritius vliegt dan doe je er minstens zo'n 15 tot 17 uur over. Rechtstreeks gaat een stukje sneller. Je moet dan rekenen op een vluchtduur die tussen de 11 en 12 uur ligt. Normaal gesproken is de heenvlucht een nachtvlucht.

Geboekt bij een touroperator?

Als je bij TUI of Kras een vakantie naar Mauritius geboekt hebt dan is de kans zeer groot dat je met KLM naar Mauritius vliegt. Totdat KLm op Mauritius ging vliegen gebruikte TUI Emirates als partner (inclusief een overstap in Dubai). Hoewel TUI een vrij grote eigen vloot heeft zetten zij hun vliegtuigen niet in op vliegroutes naar Mauritius. Als je bij Neckermann geboekt hebt dan is de kans vrij reëel dat je via Duitsland (Frankfurt) naar Mauritius vliegt. Neckermann ie eigendom van reisgigant Thomas Cook, die ook eigenaar is van luchtvaartmaatschappij Condor. Je vliegt daarom hoogstwaarschijnlijk eerst met Lufthansa van Amsterdam naar Frankfurt om vervolgens met Condor door te vliegen naar Mauritius.

Sir Seewoosagur Ramgoolam International Airport

De internationale luchthaven van Mauritius heet Sir Seewoosagur Ramgoolam International Airport. Dat is een hele mond vol, toch! Wie Afrikaanse luchthavens gewend is die zal door het vliegveld van Mauritius aangenaam verrast zijn. Na je landing kom je terecht in een modern, schoon en efficiënt terminalgebouw. Nadat je door de douane geweest bent ga je eerst nog langs de gezondheidsinspectie waar je de eerder ingevulde gezondheidsverklaring afgeeft (die heb je als het goed is in het vliegtuig ontvangen). Onopgemerkt word je gezicht ook op warmte-uitstraling gescand om zo te kijken of je mogelijk koorts hebt. Als het goed is loop je daarna vrij snel door naar de bagagebanden. Ook de bagageafhandeling gaat vaak opvallend soepel hier op Mauritius. Enige vertraging kan voorkomen als er meerdere vluchten uit Europa kort achter elkaar op Mauritius geland zijn.

Zodra je de douane gepasseerd ben kom je eerst nog bij de welkomstbalies van touroperators en excursiebureau's. Als je een pakketreis hebt geboekt dan zal de lokale vertegenwoordiging je hier welkom heten en je verder helpen naar je transport. Je vervolgens met een taxi of minibusje naar je accommodatie op Mauritius gebracht worden.

Heb je geen pakketreis met transport van en naar de luchthaven geboekt dan zul je dat zelf moeten regelen. Je hebt twee opties: met de taxi gaan of een auto huren. Als je een taxi neemt spreek dan duidelijk vooraf een prijs af. Een maximaal tarief voor de verst weg gelegen hotels (in het noorden) is ongeveer 1000 tot 1400 roepies. De reistijd bedraagt in dat geval tot zo'n anderhalf uur. Zit je zuidelijker dan zijn de prijzen lager en is de reistijd korter.

Een auto huren op Mauritius

Een auto op Mauritius huren is gemiddeld duurder dan wat je op een Europese vakantiebestemming kwijt bent. Vooral als je een grotere auto wilt hebben merk je dat. De hogere prijzen zullen heus wat te maken hebben met de verzekeringspremies op Mauritius. Meer risico betekent meer schade en dus hogere verzekeringspremies. In het geval van Mauritius is een all-risk verzekering zonder eigen risico aan te bevelen. Een ongeluk zit hier in een klein hoekje.

Wij gebruiken zelf altijd Sunny Cars om een auto te huren. Sunny Cars is al jarenlang actief op de Nederlandse markt als verhuurbedrijf voor auto's op vakantiebestemmingen waaronder Mauritius. Zij werken alleen maar samen met lokale partners die aan de hoogste kwaliteitseisen voldoen. Zo mag je van Sunny Cars een aantal dingen verwachten:
• Autohuur is altijd met all-inclusive verzekering. Je hoeft dus geen extra verzekeringen af te sluiten.
• Maak je schade? Sunny Cars betaalt je je eigen risico terug. In feite heb je dus geen eigen risico.
• Je betaalt geen reserveringskosten of creditcardkosten.
• Een duidelijk tankbeleid zonder verplichte afname van een te dure volle tank brandstof.
• 24 uur per dag support via een Nederlandstalig noodnummer.
• Banden, onderkant auto en glas zijn altijd meeverzekerd.

Bij andere aanbieders is het afwachten of je tegen dezelfde voorwaarden kunt huren en of de prijzen transparant zijn. Je kunt de auto ophalen en inleveren op de luchthaven, maar het is ook mogelijk om een huurauto bij je hotel af te laten leveren en weer op te laten halen. Dat is wel net zo handig als je slechts voor één of enkele dagen een huurauto wilt gebruiken.

Bekijk de huurauto's op Mauritius bij Sunny Cars

Autorijden op Mauritius

Als je op Mauritius aan het verkeer deel gaat nemen dan zul je merken dat het duidelijk anders is dan in Nederland of België. Wat sowieso opvalt is dat de staat van de wegen vaak prima is. Daar kunnen sommige andere Europese landen eigenlijk nog wel een voorbeeld aan nemen. Waar je bij de wegen wel op moet letten is dat er op sommige plekken direct naast de weg een vrij diepe geul ligt om regenwater af te kunnen voeren. Op dat soort plekken moet je niet in de berm terechtkomen. De bewegwijzering is over het algemeen ook goed voor elkaar. Het autorijden zelf is wel wat andere dan bij ons. Zo rijden ze op Mauritius links en zit je dus als bestuurder rechts in de auto. Als je dat nog nooit gedaan hebt zal het even wennen zijn.

De manier waarop men autorijdt zal voor velen wel even wennen zijn. Je zie een combinatie van de relaxte tropische rijstijl, de soms chaotische Afrikaanse rijstijl en de soms agressieve Franse rijstijl. Het lijkt we alsof iedereen met een auto boven de 40-50 duizend euro denkt hier de koning van de weg te zijn. Het zijn vooral bestuurders van relatief nieuwe BMW's, Mercedessen en Porsches die zich hier schuldig aan maken. Voor de rest merk je dat er soms erg langzaam verkeer op de linkerrijstrook van de snelweg zit, dat je de weg deelt met fietsers, scooters, brommers en zwerfhonden die zich soms geen reet aantrekken van de aanwezigheid van auto's. Locals kunnen remmen en stil gaan staan op de soms meest onhandige plekken, halen geregeld in op plekken waar een inhaalverbod geldt (en dat is dan niet voor niets!!!) en kunnen soms plotseling hoffelijk zijn terwijl jij daar als achterligger niet op rekent. Je moet dus altijd goed opletten.

Sommige websites en reisgidsen raden het af om auto te gaan rijden op Mauritius. Wij delen die mening niet. Een auto geeft je alle vrijheid om te gaan en staan waar je wilt. En wie geconcentreerd rijdt en goed anticipeert die zal niet zo snel in de problemen komen. Wel behoren we twee adviezen te geven: vermijdt Port Louis tijdens de ochtend- en avondspits en rijdt niet in het donker als dat niet nodig is. Port Louis kent files zoals je ze in de Randstad tegenkomt. De vertraging kan oplopen tot een uur als je door Port Louis rijdt. En in het donker rijden is geen pretje op Mauritius. Wegen zijn niet of slecht verlicht en je deelt nog steeds de weg met auto's, brommers, fietsers, voetgangers en zwerfhonden. Die laatste twee soorten verkeersdeelnemers hebben geen verlichting, maar ook bij die andere drie moet je er niet van uitgaan dat ze allemaal wel deugdelijke verlichting hebben. Daarnaast zijn nog steeds een aantal wegen voorzien van vrij diepe geulen direct naast de weg, waardoor je geen centimeter de berm in wilt komen.

Parkeren

Wat een verademing op Mauritius: het parkeren is vrijwel overal gratis. Op straat en parkeerplaatsen betaal je zelden om je auto te parkeren, met uitzondering van de centra van steden. Zo moet je in het centrum van Port Louis in veel straten betalen om doordeweeks en op zaterdagochtend te parkeren. Dat doe je niet via een parkeermeter, maar door middel van coupons. Die koop je bij tankstations en geselecteerde winkels. Deze coupons leg je achter je voorruit als betaalmiddel. Door middel van pen geef je op de coupons aan voor welke datum en tijd je de coupons gebruikt. Dat heeft twee redenen: je kunt geen misbruik maken door coupons meerdere keren te gebruiken en het is voor controleurs ook duidelijk voor welke periode je betaald hebt. Vaak zit er wel een limiet aan de maximum tijd dat je mag parkeren. Meestal is dat twee uur.

In het geval van Port Louis is het ook een handige optie om te parkeren op het parkeerterrein dat achter Caudan Waterfront ligt. Hier trek je een kaartje en betaal je via een automaat de tijd die je geparkeerd hebt. Geen stress dus van tijdlimieten of ervoor zorgen dat je voldoende parkeercoupons hebt. Deze parking is ook een prima uitvalsbasis voor een bezoek aan de stad.

Georganiseerde excursies

De eenvoudigste manier om het eiland te verkennen is een kant-en-klare excursie boeken. Dat kan via de host of hostess van je reisorganisatie en via speciale excursiebureau's. Je hoeft dan zelf verder niet na te denken over hoe de dag of het dagdeel ingevuld wordt. Alles wordt voor je geregeld, inclusief het transport van en naar je hotel. Er is een verschil tussen groepsexcursies en privé-excursies. Bij die laatste ga je meestal met een taxi op pad, bij de tweede zit je meestal in een bus(je).

Georganiseerde excursies hebben naast het voordeel van het gemak ook een paar nadelen. Er is vaak weinig sprake van flexibiliteit. Je zit dus vast aan het programma. Daarnaast zijn georganiseerde excursies vaak duurder dan wanneer je zelf op pad gaat. Er moet immers ook door de organisator geld verdiend worden.

Fietsen op Mauritius

Wie dat wil die kan gaan fietsen op Mauritius. Verschillende hotels bieden hun gasten leenfietsen of huurfietsen aan. Het is natuurlijk prachtig en gezond om op Mauritius te fitsen. Nou moet je wel weten dat fietspaden een onbekend fenomeen zijn op het eiland en dat je de weg deelt met auto's, brommers, motoren, bussen, tractors en vrachtwagens. Dat is soms best spannend, moeten we eerlijk zeggen. Dat je ook nog eens links moet rijden (dus ook fietsen) en er soms een flinke greppel direct naast de weg te vinden is maakt het nog spannender. Wie wil gaan fietsen die zullen we het zeker niet afraden, maar wees wel gewaarschuwd voor je op de fiets stapt.

Met de taxi

Soms lijkt het wel alsof half Mauritius taxichauffeur is. Het aantal taxi's is groot zodat je zelden serieus hoeft te zoeken naar een taxi. De taxi's op Mauritius zijn goed en veilig. Natuurlijk zijn er ook wel chauffeurs die er een iets minder nette rijstijl op nahouden, maar dat is iets wat je overal merkt. Niet iedereen kleurt netjes binnen de lijntjes, zeg maar. Als je gebruik gaat maken van taxi's zijn twee zaken essentieel: onderhandelen en duidelijkheid. Met taximeters wordt er amper gereden. Deze worden zelden aangezet. Het is dus een kwestie van duidelijke prijsafspraken maken. Wet hierbij dat de eerst genoemde prijs door de taxichauffeur eigenlijk altijd te hoog is en je moet gaan afpingelen. Je kunt taxi's inzetten voor vaste ritjes, maar ook huren voor een dag of dagdeel. Ook hierbij geldt: maak duidelijke afspraken. Dus zorg ervoor dat de prijs is voor alle passagiers, dat er geen extra kosten zijn voor wachttijd of het gebruik van airco in de taxi (ja, ze doen dit gerust!). Bij de luchthaven is het lastiger om van de vaste tarieven af te wijken.

Weet dat als je een dagtour gaat maken taxichauffeurs je graag langs winkels en restaurants brengen waar ze commissie van krijgen of waar ze op een andere manier van profiteren. Je kunt er daarom overwegen om de regie in eigen hand te houden en een duidelijk schema te maken van wat je wilt zien en waar je gaat stoppen. Op die manier kun je dat soort verrassingen voorkomen. In het geval van een dagtour weten we dat de prijzen heel erg uiteen kunnen lopen. De prijzen zouden zo rond de 2000-3000 roepies moeten liggen, maar er zijn er ook die gerust meer dan tienduizend roepies durven te vragen. Het is het proberen waard, toch?

Met de bus

Goedkoper en avontuurlijker is om met de lokale bus te reizen. Het is een goedkope en gezellige manier om het land te verkennen, want je zult ongetwijfeld met de locals in de bus aan de praat raken als je daar open voor staat. Er zijn geen bussen die van de ene kant naar de andere kant van het eiland rijden. Het zijn allemaal regionale diensten, waardoor je regelmatig over zult moeten stappen als je grotere afstanden af wilt leggen. Het schijnt dat er naast de normale bussen, die veelvuldig stoppen, ook zogenaamde express-bussen zijn die minder vaak stoppen en daardoor sneller zijn. Wij hebben zelf niet met de bus op Mauritius gereisd, dus kunnen hierover niet uit eigen ervaring schrijven.

Buskaartjes koop je bij de buschauffeur of bij zijn assistent die bij de deur staat. Zorg voor voldoende kleingeld om je ticket te betalen en houd je kaartje goed bij. Er worden immers regelmatig controles gehouden. Wil je uitstappen? Gebruik dan net als bij ons het knopje om aan te geven dat je bij de volgende halte eruit wilt. Bij de grote busstations zoals in Port Louis en Mahébourg wordt er sowieso gestopt. Dit zijn vaak eind- en beginhaltes voor de bussen.

Reis je met grotere tassen of koffers? Dan kan het zomaar zijn dat je voor je bagage ook een kaartje moet kopen omdat die een plek van een passagier innemen. Is een bus vrij vol dan kan een buschauffeur je zelfs weigeren als je grote bagage bij je hebt.

Meer info over Mauritius

De volgende sites bieden uitgebreide tips en informatie over het eiland Mauritius:
bijzondere plaatsen op Mauritius
Mauritius in 24 foto's
Mauritius tips
Mauritius weer & klimaat
Mauritius zonkalender

mooiste dorpjes op Mauritius
winterzon informatie Mauritius

© teksten & foto's Silver Media - contact, disclaimer & copyright - cookies & privacy